Nyheter

Vad Brexit innebär för företag

I och med Storbritanniens utträde ur EU hanteras inte längre transaktioner med Storbritannien som EU-handel. För dig som handlar med Storbritannien innebär detta en del stora förändringar från och med 1 januari 2021 som påverkar företaget.

Från och med 1 januari 2021 räknas försäljning av varor till Storbritannien som export, och inköp som import. För Nordirland gäller dock lite särskilda regler. Vid tillhandahållande och köp av tjänster ska momsen numera hanteras på samma sätt som för länder utanför EU.

Från årsskiftet är det alltså tullhantering i handeln med Storbritannien, vilket innebär en stor förändring för företag som importerar eller exporterar varor till Storbritannien. I och med detta ska försäljningar till företag i Storbritannien, utom Nordirland, inte längre redovisas i periodisk sammanställning utan de ska istället deklareras till Tullverket samt i momsdeklarationen deklareras som som försäljning till land utanför EU. Nordirland lämnar EU med resten av Storbritannien men Nordirland kommer fortsatt att betraktas som ett EU-land när det gäller just handel med varor. Nordirland kommer däremot inte att betraktas som ett EU-land vid handel med tjänster, utan där gäller att Nordirland också betraktas som ett land utanför EU. Utträdet innebär också att handel med tjänster mot företag i Storbritannien inte längre ska redovisas i periodisk sammanställning.

För dig som vill läsa mer om vad som gäller på detta område finns fördjupad information hos Skatteverket och Tullverket. Om du handlar med Storbritannien och har frågor om hur detta ska hanteras så tveka inte att höra av dig till oss.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.