Nyheter

Slopad skatt på bostadsuppskov

En av skatteändring som började gälla nu vid årsskiftet är att skatten på bostadsuppskov, ofta kallad uppskovsränta, är borttagen. Tidigare gällde att man vid en vinst vid bostadsförsäljning hade möjlighet att skjuta på hela eller delar av vinstbeskattning om man köpte en ny lägenhet. Uppskovet innebar då att man behövde betala en årlig skatt på uppskovsbeloppet. Det är alltså den skatten som nu är borttagen. Men förutom att det gäller på framtida försäljningar så innebar lagändringen även att tidigare försäljningar omfattas av slopad uppskovsränta från 2021.

Har du ett tidigare uppskov så kommer du alltså från och med beskattningsåret 2021 inte längre behöva betala någon uppskovsränta. Du som redan har ett uppskov behöver inte göra någonting utan detta kommer ske per automatik. I deklarationen som skickas ut i vår kommer dock uppskovsräntan finnas med, för sista gången, eftersom den deklarationen avser 2020 och uppskovsräntan försvinner först från 2021.

Om du under åren 2015 – 2019 sålde en bostad med vinst och då valde att strunta i att begära uppskov (och alltså betalade vinstskatten direkt) så finns möjlighet att ändra det nu i efterhand genom att begära omprövning. I december lanserade Skatteverket en ny e-tjänst som kan användas för att ta reda på om du kan få uppskov, se vad det kostar och skicka in en ansökan. En förutsättning för att kunna ansöka om omprövningen är att du köpte en ny bostad senast året efter försäljningen.

Om omprövningen och ditt uppskov beviljas innebär det följande:

  • du får tillbaka hela eller delar av den vinstskatt som du redan har betalat sen tidigare.
  • du behöver betala årlig skatt, uppskovsränta, från och med året efter försäljningsåret till och med år 2020.
  • du skjuter på vinstbeskattningen tills du säljer även den nya bostaden du köpte.

Har du frågor kring de nya reglerna kring uppskov eller vill ha hjälp med din ansökan är du varmt välkommen att kontakta oss på Åhnberg & Partners.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.