Nyheter

Skydda dig mot bedrägerier genom ny spärr mot obehöriga ombud

Skatteverket har lanserat en ny funktion för att spärra obehörig ombudsregistrering som ett steg i att minska riskerna för bedrägerier. Den som ansluter sig spärrar möjligheten att ansöka om ombudsbehörigheter på papper. Eftersom en ansökan då endast kan göras digitalt av behörig firmatecknare som godkänner med exempelvis BankID så kan detta bidra till ett stärkt skydd mot bedrägerier. Att ägna ett par minuter till detta kan därför vara en väl värd investering.

Bakgrunden till att spärren har utvecklats är att det har förekommit fall av bedrägerier och bedrägeriförsök med pappersblanketter. Ett ombud kan utföra ärenden eller ta del av information för en privatpersons eller ett företags räkning i Skatteverkets e-tjänster. Det finns olika typer av ombud men en av de vanligaste är exempelvis deklarationsombud. Att ansluta sig till tjänsterna är enkelt och snabbt gjort med e-legitimation via Skatteverkets webbplats i e-tjänsten Ombud och behörigheter. Spärren går att lägga in för flera typer av ombud och gäller per omgående.

Eftersom sommaren är här kan det vara en mycket god investering att lägga några minuter på att aktivera spärren så att inga obehöriga registreringar går omärkt förbi i semestertider.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.