Nyheter

Skattereduktion på inventarieköp innan årsskiftet

Riksdagen har beslutat om en tillfällig lag om skattereduktion för inventarieinköp som sker under 2021. Lagen innebär att fysiska och juridiska personer som har inkomst av näringsverksamhet kan få skattereduktion vid köp av materiella inventarier.

Alla fysiska och juridiska personer som har inkomst av näringsverksamhet har rätt till skattereduktionen, till exempel aktiebolag eller den som bedriver enskild näringsverksamhet.

Skattereduktionen uppgår till 3.9 procent av underlaget för skattereduktionen, dvs anskaffningsvärdet. Avdraget görs på skatten, det måste därför finnas tillräckligt med skatt att räkna av skattereduktionen mot för att kunna nyttja det. Det innebär exempelvis att bolaget som gör en förlust inte kan nyttja skattereduktionen då det inte finns någon skatt att dra av mot.

För att kunna utnyttja skattereduktionen behöver köpet ske under 2021. Det gäller oavsett om företaget har kalenderår som räkenskapsår eller brutet räkenskapsår. Anskaffningen ska ha skett genom köp, byte, egen tillverkning eller på liknande sätt.

För att kunna nyttja skattereduktionen krävs också att inventarierna måste finnas kvar i företaget vid utgången av 2022. Om beskattningsåret inte avslutas den 31 december 2022, exempelvis om man har brutet räkenskapsår, så gäller istället att inventarierna ska finnas kvar i verksamheten vid utgången av det första beskattningsår som avslutas efter den 31 december 2022.

Ansökan om denna skattereduktion sker i den vanliga inkomstdeklarationen genom att man där anger underlaget för skattereduktionen.

Skatteverkets hemsida kan du läsa mer i detalj om skattereduktionen.

 

Har du funderingar kring detta så tveka inte att höra av dig till oss på Åhnberg & Partners!

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.