Artiklar

Julklappar & julfest – det här gäller!

Julen närmar sig i rask takt och det innebär också att det är många företag som vill passa på att visa lite extra uppskattning för sina anställda och kunder. Men som företagare är det viktigt att hålla lite extra koll på vad som gäller kring julfester och julklappar och reglerna kan vara lite snåriga. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller och vad som är viktigt att tänka på.

Julgåvor

Även om det så klart är helt frivillig att som företagare ge julklappar till anställda och kunder så är det vanligt förekommande då man vill visa lite extra uppskattning.

Som huvudregel gäller att gåvor till anställda är skattepliktiga, men för just julklappar finns undantag. Julklapp till en anställd är skattefri om värdet inte överstiger 500 kr inklusive moms och under förutsättning att alla anställda eller en större grupp anställda får en julgåva. Ett ytterligare krav är att gåvan inte får ges som pengar eller ett presentkort som kan bytas in mot pengar. Uppfyller man inte dessa krav riskerar man att den anställde ska förmånsbeskattas för gåvans värde.

Under pandemin fanns en specialregel som gav möjlighet att ge gåvor till anställda till ett mycket högre belopp, den så kallade ”coronagåvan”. Observera att det inte gäller för 2022 utan nu är det endast ovan nämnda summa som gäller.

När det kommer till gåvor till kunder gäller andra regler än för gåvor till anställda. Här är huvudregeln att så kallade representationsgåvor inte är avdragsgilla för företaget. Däremot kan gåvor av mindre värde upp till 300 kr ex moms och som har en direkt anknytning företagets sortiment eller reklamprodukter med företagets logotyp vara okej.

Julfest

Julbord för anställda kan betraktas som en personalfest och avdrag för personalfester medges för högst två fester per år. Det är dock bara vid enklare förtäring man får göra avdrag för kostnaden för mat och dryck, annars gäller som vanligt vid representation att det endast är momsen man till viss del kan göra avdrag för numer. Så ifall det handlar om en julmiddag får inget avdrag göras för kostnaden däremot får man göra avdrag för viss del av momsen. För kringkostnader så som lokalhyra och underhållning i samband med julfest finns möjlighet att göra avdrag även för kostnaden.

Är julfesten alltför påkostad kan den dock anses vara fråga om sällskapsliv eller gästfrihet av personlig art och det är i regel inte avdragsgillt samt att det innebära förmånsbeskattning.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.