Artiklar

Julgåvor till anställda

Att ge julklappar till sina anställda är vanligt förekommande och ett fint sätt att visa extra uppskattning. Men det finns skattemässiga regler som begränsar hur generös man kan vara mot personalen.

Vanligtvis gäller en gräns för julgåvor på 500 kr inklusive moms per anställd. Om man överstiger detta belopp ska den anställde förmånsbeskattas för hela beloppet och arbetsgivaren blir dessutom skyldig att betala arbetsgivaravgifter för gåvans värde. En förutsättning för att julgåvan ska vara skattefri är dessutom att den ges till alla anställda alternativt en större grupp anställda. Gåvan får heller inte vara rena pengar eller ett presentkort som kan bytas mot pengar.

Med anledning av pandemin har man beslutat om att tillfälligt utöka reglerna för gåvor till personal. Detta innebär att man i år (likt förra året) har möjlighet att ge gåvor till anställda för ett betydligt högre belopp. För gåvor under 2021 gäller att gåvans värde kan uppgå till 2000 kr inklusive moms per anställd. Dessutom går den här särskilda coronaregeln att kombinera med de vanliga reglerna om julgåvor. Vilket innebär att man som arbetsgivare i år har möjlighet att ge sina anställda en julklapp upp till ett värde om max 2 500 kr inklusive moms per anställd. Så vill du visa dina anställda extra uppskattning i vintermörkret finns det goda möjligheter till det just nu!

Reglerna för julklappar till anställda gäller även för julklappar till styrelseledamöter.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.