Artiklar

Hur påverkar Brexit svenska företagare?

Den 29 mars kommer Storbritannien att lämna EU. Förhandlingarna inför utträdet är i full gång men än så länge är det inte helt klart vad det kommer att innebära. Beroende på hur väl Storbritannien och EU lyckas komma överens i sina förhandlingar kring ett utträdesavtal avgör om det blir en så kallad hård eller mjuk Brexit.

Med ett utträdesavtal på plats så kommer det sannolikt innebära att det blir en övergångsperiod fram till den 31 december 2020 där man som företagare kan hantera handel med Storbritannien på samma sätt som idag. Det är detta som benämns ”mjuk Brexit”.

Utan ett giltigt utträdesavtal så kommer istället samma regler att gälla för Storbritannien som för andra länder utanför EU redan från och med den 30 mars 2019, vilket då innebär en ”hård Brexit”.

Fördelen med en mjuk Brexit är att de förmånliga och enkla reglerna som gäller för EU-handel kan fortsätta att tillämpas under övergångsperioden. Blir det en hård Brexit kan handel med Storbritannien exempelvis innebära att företag som säljer varor behöver betala och deklarera tull.

Innan någon överenskommelse är på plats så är det svårt att säga något om exakt hur det Storbritanniens utträde kommer att påverka. Men om du som företagare har någon form av verksamhet med Storbritannien är det en god idé att redan nu börja titta på och planera för de olika utfallen och hur det kan komma att påverka din verksamhet. Som vanligt är du varmt välkommen att höra av dig om du behöver råd.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.