Artiklar

Guide för avslut av företag

Har du ett företag som du inte längre har någon verksamhet i kan det vara en bra idé att lägga ned verksamheten nu innan årsskiftet. Även om det inte är någon verksamhet i bolaget så finns ändå vissa skyldigheter att lämna in deklarationer och göra bokslut. För att undvika onödiga kostnader för ett bolag som inte längre används kan det då vara bättre att avsluta bolaget. Det är numer väldigt snabbt och enkelt att starta upp ett företag, så om det blir aktuellt igen på sikt så går det smidigt att dra igång en ny verksamhet då.

Hur ett företag avslutas och vilka alternativ som finns beror på vilken företagsform det rör sig om. Här nedan kan du läsa om de vanligaste alternativen för avslut av aktiebolag och enskilda firmor.

Vi på Åhnberg & Partners har lång erfarenhet av nedläggning av företag och hjälper dig gärna med allt som rör avslutet av ditt företag. Hör av dig till oss så hjälper vi dig!

 

Avsluta aktiebolag

För aktiebolag är det absolut enklaste sättet att avsluta ett företag att göra en så kallad snabbavveckling. Detta innebär i praktiken att man säljer sitt aktiebolag till ett företag som sysslar med just avveckling av företag. En avveckling av ett aktiebolag är en komplicerad process som tar lång tid. Genom att göra en snabbavveckling slipper du det krångliga förfarandet och alla förpliktelser som kommer av en avveckling. Du blir helt enkelt av med bolaget på bara några dagar samt att du dessutom får köpeskillingen utbetald till dig direkt.

Är det å andra sidan så att det finns värdefulla tillgångar i ditt bolag och du har ytterligare ett företag där det faktiskt bedrivs verksamhet så kan en fusion vara en idé. Fusion innebär att ett aktiebolags samtliga tillgångar och skulder tas över av ett annat aktiebolag. När fusionen är klar upplöses det överlåtande bolaget utan likvidation.

Avsluta enskild firma

Om man vill avsluta sin enskilda firma behöver man anmäla avregistrering av moms och F-skatt hos Skatteverket. I vissa fall kan man också behöva avregistrera den enskilda firman hos Bolagsverket. Detta gäller i de fall man har ett särskilt företagsnamn för den enskilda firman registrerat hos Bolagsverket. Har Skatteverket beslutat om en preliminär skatt som ska betalas av den enskilda firman kan det också vara en bra idé att se över det och justera ned den vid behov eftersom den inte automatiskt tas bort i och med att firman avslutas.

I fall man vill avsluta enskilda firman för att driva vidare verksamheten i en annan företagsform kan det vara aktuellt att göra en ombildning. Ombildning är särskilt lämpligt i de fall det finns värdefulla tillgångar i den enskilda firman eller om det finns en periodiseringsfond från tidigare år.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.