Artiklar

Gränsbelopp att hålla koll på!

Gränsbelopp att hålla koll på!

För inkomståret 2020 så har Skatteverket meddelat att brytpunkten för statlig skatt hamnar på 523 200 kr. Detta motsvarar en månadslön på 43 600 kr, vilket är en ökning om ca 1 500 kr från tidigare, och gäller från och med löner som betalas ut nu i januari. Har man en inkomst över detta så innebär det alltså uttag av statlig inkomstskatt på ytterligare 20%.

Nytt för 2020 är också att värnskatten slopas. Denna punkt brukar kallas brytpunkt 2 och innebar tidigare att ytterligare 5% skatt skulle betalas, men från 2020 försvinner alltså den.

Brytpunkten för statlig skatt som nämndes ovan gäller inte bara lön. Du som driver enskild firma påverkas också av detta. Den höjda brytpunkten innebär därmed att du kan ha en något högre inkomst 2020 än tidigare år innan du behöver betala statlig skatt.

För dig som är ägare av aktiebolag så finns det ett par beloppsgränser vad gäller lön som är relevanta för att exempelvis kunna maximera möjligheterna till utdelning. Vill du ha hjälp att säkerställa att du ligger rätt till för detta år så är du varmt välkommen att höra av dig till någon av våra konsulter!

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.