Artiklar

Friskvård

Friskvård

Friskvårdsbidrag är en förmån som företag kan erbjuda sina anställda för att öka välmåendet hos personalen samt gör arbetsplatsen mer attraktiv.

Generellt gäller för friskvårdsbidrag att det ska avse aktiviteter av enklare slag och att det inte får  vara lyxbetonat samt att bidraget ska vara av mindre värde och rikta sig till samtliga anställda. Gränsen för mindre värde har sedan ett par år tillbaka varit 5 000kr inklusive moms per år och anställd.

Efter en dom i Högsta Förvaltningsdomstolen i höstas så har Skatteverket kommit med nytt ställningstagande kring beloppsgränsen. Numer gäller att friskvårdsbidrag som överstiger 5000 kr utgör skattepliktig förmån. Detta innebär att om man överstiger gränsen så blir hela beloppet förmån, dvs från första kronan och inte bara överskjutande del. Så därmed blir det viktigt att hålla sig under den beloppsgränsen för att den anställde inte ska bli förmånsbeskattad och företag ska tvingas betala arbetsgivaravgifter på beloppet.

Vill du veta mer specifikt vilka typer av friskvårdsaktiviteter som är godkända så har Skatteverket samlat en lista över dem här.

Dessvärre är det bara i aktiebolag som den som är företagare räknas som anställd, vilket innebär att den som driver enskild firma tyvärr inte omfattas av möjligheten till friskvård.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.