Artiklar

Dags att lämna in årsredovisningen – vad gäller för digital signering?

Digital signering och inlämning av årsredovisning ger möjligheten att jobba pappersfritt, vilket är både smidigare och säkrare. Sen en tid tillbaka går det att lämna in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket, och inom en snar framtid väntas det dessutom bli ett krav. Under dagens förutsättningar där vi inte ses lika ofta och många fortfarande jobbar hemifrån är den digitala signeringen och inlämningen av bolagets årsredovisning väldigt passande. Men hur det funkar och vad som krävs kan vara lite snårigt.

För att kunna lämna in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket krävs att man använder en särskild godkänd programvara. Det går exempelvis inte att bara skicka in signerad årsredovisningen genom e-post till Bolagsverket. Många av de program som finns för att upprätta en årsredovisning erbjuder idag också digital inlämning av årsredovisning direkt till Bolagsverket.

Årsredovisningslagen som styr hur en årsredovisning ska skrivas under tillåter att signeringen av en årsredovisning görs elektronisk. Dock krävs en så kallad avancerad elektronisk underskrift som måste uppfylla särskilda lagkrav. Här kan det alltså behövas en särskild programvara från en leverantör av just e-signering för att uppnå kraven enligt EU-förordningen eIDAS. Exempelvis är signering med BankID godkänt.

Så för att slippa skicka en fysisk årsredovisning med post mellan varje person som ska skriva under och kunna lämna in årsredovisningen till Bolagsverket digital så behöver man ha rätt förutsättningar i form av godkända system och programvaror.

En annan viktig punkt att ta med sig är att originalet alltid ska signeras och sparas. Så även om man lämnar in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket så behöver bolaget spara originalet hos sig. Det som lämnas in till Bolagsverket är alltså en kopia.

Sen en tid tillbaka har vi på Åhnberg & Partners gått över till att sköta inlämningen av årsredovisningar digitalt, något som både vi och våra kunder uppskattar. Inte bara är det mer effektivt, det är också betydligt säkrare och minimerar risken att något försvinner med post. Om du inte redan lämnar in din årsredovisning digitalt idag så är det hög tid att börja! Hör av dig till oss om du vill ha hjälp att digitalisera din årsredovisning, och även all annan hantering av din redovisning.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.