Artiklar

Dags att deklarera!

Viktiga datum

För dig som driver företag behöver den privata inkomstdeklarationen kompletteras med bilagor och ytterligare information. Det gäller både om du driver enskild firma eller är delägare i ett handelsbolag eller aktiebolag. Att lägga till en bilaga i deklarationen innebär att en ändring görs av de förtryckta uppgifter, vilket i sin tur innebär att du inte har möjlighet att få skatteåterbäring i april utan först till sommaren.

Kompletteringar & bilagor

För enskilda firmor ska firmans verksamhet tas med i den privata deklarationen i en så kallad NE-bilaga. För dig som är delägare i aktiebolag gäller att du ska lämna in en så kallad K10-bilaga. Den bilagan används för att deklarera eventuell utdelning och försäljning av aktier i ett fåmansbolag. Tänk på att även om det inte skett någon förändring i ditt innehav och du inte tagit någon utdelning så är det viktigt att lämna in den blanketten varje år så att du kan tillgodoräkna dig det skattemässigt förmånliga utdelningsutrymmet till kommande års utdelning eller försäljning. Läs mer om utdelningsutrymme här.

Har du sålt en bostad under 2023 behöver du också deklarera den försäljningen i din privata inkomstdeklaration. Du kan då begära avdrag för renoveringar samt försäljningskostnader som mäklararvode. När försäljningen deklareras finns möjlighet att begära uppskov med beskattning av vinsten, och även om du inte hunnit köpa en ny bostad så finns möjlighet att begära preliminärt uppskov till nästa år. Sen 2021 är uppskovsräntan borttagen, vilket innebär att du inte längre behöver betala någon extra skatt på uppskovet. Läs mer om bostadsförsäljning här.

Behöver du hjälp?

Vi på Åhnberg & Partners kommer jobba för fullt med deklarationer under kommande månader och våra konsulter har stenkoll vad som gäller. Har du några funderingar kring din deklaration eller behöver hjälp så tveka inte att höra av dig till oss! Du når oss enklast på 08-345100 eller info@ahnbergpartners.se.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.