Artiklar

Betalar ditt företag rätt preliminärskatt?

Vid årsskiftet skickade Skatteverket ut sina beslut om debiterad preliminärskatt för 2019 till alla företag med kalenderår som räkenskapsår. Den första inbetalningen av preliminärskatt för 2019 ska göras den 12 februari.

Skatteverket baserar sitt beslut om årets preliminärskatt på den senaste slutliga skatten för företaget uppräknad med 10 %. I många fall stämmer den beslutade uppgiften ganska bra överens med bolagets förväntade skatt, men ibland kan den vara långt ifrån och då kan man begära att den justeras. Det kan till exempel vara så att man expanderat verksamheter och räknar med att göra en mycket större vinst under kommande år eller helt enkelt att man inte räknar med att göra någon vinst alls i bolaget och därför inte ska betala någon skatt. Om man vill justera den beslutade debiterade preliminärskatten ska man lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration till Skatteverket. Det kan man göra flera gånger under året och på så sätt kan man justera löpande så man slipper betala in för mycket eller för lite i preliminärskatt. Året efter beskattningsåret stäms bolagets slutliga skatt av mot den preliminärskatt som bolaget har betalat in. Har man betalat för lite får man då kvarskatt och har man betalat för mycket får man istället skatt tillbaka.

Har du frågor eller vill ha hjälp att ändra ditt företags preliminärskatt så är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.