Artiklar

Betalar ditt företag rätt preliminärskatt?

I december varje år skickar Skatteverket ut besked om företagets preliminärskatt för kommande år. Preliminärskatt är den skatt som företaget ska betala under kommande år. Syftet med preliminärskatten är att jämna ut inkomstskatten över året för att undvika stora restskatter. Den preliminära skatten betalas nämligen månadsvis med en tolftedel av totalbeloppet per månad.

Skatteverkets besked grundar sig på hur resultatet sett ut i bolaget under tidigare år. En anledning till att preliminärskatten kan behöva ändras är alltså om det uppskattade resultatet väntas bli mycket lägre eller högre än vad Skatteverket antagit. Har du exempelvis precis lagt ned din enskilda firma men ändå blivit debiterad en preliminärskatt är det viktigt att du justerar detta för att undvika skulder till Skatteverket.

För att ändra preliminärskatten för ditt företag så lämnar du in en så kallad preliminär inkomstdeklaration. Detta görs digitalt via Skatteverkets hemsida. Vill du ha hjälp att göra en beräkning av vad din preliminärskatt borde ligga på och lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Åhnberg & Partners.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.