Artiklar

Regler kring jul på företaget

Regler kring jul på företaget

Julen närmar sig med stormsteg så vi tänkte reda ut vad som faktiskt gäller när företag i juletider vill visa uppskattning till sin personal. Reglerna kan vara lite snåriga och det är lätt att det blir fel. Hör av dig till oss om du har frågor så hjälper vi dig.

Julklappar
Julklappar till personalen är skattefria om de uppgår till högst 450 kr inklusive moms per person, samt under förutsättning att det ges till samtliga anställda. Gåvan får inte bestå av pengar eller presentkort som kan bytas till pengar, i så fall är den inte skattefri för den anställde. Viktigt att tänka på är att om gåvans värde överstiger 450 kr ink moms så ska den anställde istället förmånsbeskattas för hela beloppet. Företaget måste då betala sociala avgifter för gåvan och får inte heller lyfta momsen.

Julbord
Julfest/julbord för personalen går under reglerna för intern representation, där avdragsrätten är slopad sedan några år tillbaka. Detta innebär att kostnaden för julbord dessvärre inte är avdragsgill för företaget. Däremot kan en viss del av momsen få lyftas under vissa förutsättningar.

För eventuella kringkostnader, så som exempelvis lokalhyra eller underhållning, som uppstår i samband med julfest kan däremot viss del av kostnaden och momsen vara avdragsgill.

Julgåva till ideell förening
Om du som företagare väljer att skänka en julgåva till en ideell förening är kostnaden inte avdragsgill.

Kontakta oss

Fyll i dina kontaktuppgifter nedan så återkommer vi till dig inom kort.